Топ-9 распространенных причин диареи - Казахстан

Диарея туралы
Диарея кең таралған ауру болса да, ол барлық адамға бірдей әсер етпейді. Қауіпке көбірек ұшырайтын адамдар тобы бар, олар ерекше назар аударуды және түрлі емдеуді талап етеді
Диарея - бұл жалпы ауру, бірақ ол бәріне әр түрлі әсер етеді

Улану: бұл не және дертпен қалай күресуге болады

Диарея, тұрмыста іш өту деп аталады ― бұл тәулігіне 3 реттен көп сұйық сулы нәжіс байқалатын жағдай. Біріншіден, диарея өмірді қиындатады, ал адам дәретханадан алыс кете алмайды. Екіншіден, сұйық нәжіс ішек микрофлорасын шайып кетеді және ағзаны қажетті ылғалдан айырады ― адамға дисбактериоз және сусыздану қаупі төнеді. Бұл жағымсыз және денсаулыққа қауіпті жағдай неліктен дамиды? Негізгі себептерін қарастырайық.

1-себеп. Улану. Азық-түлікпен улану оның жарамдылық мерзімі аяқталған немесе дұрыс сақталмаған жағдайда өте оңай. Сондықтан жарамдылық мерзімі аяқталуға жақын өнімдерден аулақ болу керек: Құдай сақтанғанды сақтайды! Улану тағамды дұрыс емес өңдеуден де туындауы мүмкін. Сонымен, шикі балық, ет, гоголь-моголь немесе шикі жұмыртқасы бар кез келген басқа тағамдарды жеу қауіпті. Көбінесе, дұрыс дайындалса да, ауыр тағамға жататын, шала пісірілген/шала қуырылған саңырауқұлақтарды тұтыну улануға әкелуі мүмкін. Егер адам рационында консервіленген тағамдар көп болса, улану ықтималдығы артады.

img

2-себеп. Артық тамақтану. Дәмді және көбірек тамақ жеуге деген ұмтылыс адам үшін табиғи нәрсе, өйткені тамақ ең қолжетімді ләззаттың бірі. Ал егер адам майонез қосылған салат, шошқа еті қосылған қуырылған картоп, 5 тұздалған қияр, балық қосылған бәліштің бір тілімін жеп, тамақ ішуін екі-үш тәтті бәлішпен шай ішумен аяқтаса не болады? Тамақтың мұндай мөлшерін ― тіпті жоғары сапалы және дұрыс дайындалған болса да ― ас қорыту жүйесі көтере алмайды. Нәтижесінде қорытылмаған тамақ ұзақ уақыт бойы асқазан мен ішекте қалады, іріп-шіру процестері басталады, токсиндер бөлінеді. Ағзаның интоксикациясы нәтижесінде тамақ пен токсиндік “соққыға” табиғи реакция ретінде диарея орын алады.

img

3-себеп. Ішек инфекциялары. Диарея бірқатар ішек инфекцияларының белгілері болуы мүмкін. Бұл дизентерия, ротавирустық инфекция, энтеровирустық инфекция, сальмонеллез. Бұл жағдайда диареяның дамуына серпін ― ішектегі ауру тудыратын микроағзалардың белсенді көбеюі және олардың өмірлік белсенділігі нәтижесінде пайда болатын жалпы интоксикация. Әдетте, ішек инфекциясы кезінде диарея іштің ауыруы, жүрек айну, құсу, қызу көтерілу және бас ауруымен бірге жүреді. Мұндай диарея кезінде нәжісте қан немесе шырыш қоспасы болуы мүмкін.

4-себеп. Рационды өзгерту. Бұл түрдегі диарея көбінесе “саяхатшылардың диареясы” деп аталады, өйткені көбінесе саяхаттану кезінде біздің рационымыз күрт өзгереді. Сонымен, Италияға саяхаттау кезінде адам мәзірінде балық пен теңіз өнімдері басым болады, тай тағамдары көптеген ащы және татымды дәмдеуіштермен қарсы алады, Кавказға саяхат қой етінен жасалған тағамдарсыз мүмкін емес, ал Қытайдың тәтті және қышқыл тағамдары кез келген еуропалық саяхатшының асқазан-ішек жолының теңгерімін жылдам бұзуы мүмкін. Ерекше тамақ адамның консервативті ас қорыту жүйесін бұзады, нәтижесінде оның қызметі бұзылып, диарея орын алады.

5-себеп Асқазан мен ішектің қабыну аурулары. Гастрит (асқазанның ішкі шырышты қабығының қабынуы) және колит (ішектің ішкі шырышты қабығының қабынуы) ересектерде де, балаларда да диареяның дамуының тағы бір жиі кездесетін себебі болып табылады. Өте теңдестірілген тамақтану кезінде де ас қорыту функциясы зардап шегеді, және ол сұйық нәжіспен белгіленеді. Бұл дерт кезінде диарея қыжылдау, кекіру, іштің аумағындағы толғақ тәрізді ауырумен бірге жүруі мүмкін.

6-себеп. Дисбактериоз. Қалыпты жағдайда ішек микрофлорасы 97-98% пайдалы бактериялардан, бірінші кезекте бифидо-және лактобактериялардан тұрады. Сонымен қатар олармен бірге ешқандай симптоматика тудырмайтын аз мөлшерде шартты-патогендік және патогендік микрофлора қоса орналасады. Бірақ егер бұл нәзік тепе-теңдік бұзылса, шартты-патогендік және патогендік микроағзалардың саны артады ― дисбактериоз дамиды. Бұл жағдайдың жағымсыз белгілерінің бірі ― диарея. Әдетте, ол газдың жоғары түзілуімен және басқа да жағымсыз көріністермен бірге жүреді.

7-себеп. Ас қорыту ферменттерінің жетіспеушілігі. Ас қорыту ― бұл адам ағзасында өндірілетін ондаған ферменттер қатысатын күрделі процесс. Олардың ішінде асқазанда түзілетін пепсин, ұйқы безі синтездейтін липаза және амилаза, ішек ферменттері лактаза, эрипсин және сахараза бар. Олардың барлығы тағамды ыдырату және қорыту үшін қажет. Егер бір немесе бірнеше ферменттер жеткіліксіз өндірілсе, ас қорыту жылдамдығы мен тиімділігі төмендейді, тамақ ішекте “іркіліп”, ашу және іріп-шіру процестері іске қосылады … Демек, сәлем, диарея!

8-себеп. Тамақтану режимінің болмауы. Жүгіріп жүріп тіске басу, түскі ас ішуге үлгермеген немесе ұмытып кеткен жағдайлар қазіргі заманда сирек емес; бүгінде бұл айырықшылықтан гөрі қалыпты жағдай. Сонымен қатар ағзаға, негізгі тамақтанудың стандартты уақыты ― таңғы, түскі және кешкі ас белгілі болған, алдын-ала болжау жағдайында жұмыс істеу оңайырақ. Жүйесіз тамақтану кезіндегі ас қабылдау сәтінде ас қорыту ферменттері бірде жеткіліксіз, бірде керісінше артық мөлшерде бөлінеді. Бұл ас қорытудың бұзылуына, соның ішінде диареяның дамуына әкеледі.

9-себеп. Гигиена ережелерін елемеу. Қарапайым, бірақ факт: тамақ ішер алдында жуылмаған қол немесе ыстықта бір стақан суық ағын су ішу – диареяның дамуына тікелей және жылдам апаратын жол.

img

Диарея әрдайым емдеуді қажет етеді. Бұл жағдайды емдеу кезінде диареяны тоқтату ғана емес – 100% жағдайлардың 90%-ында ағзаға ауру тудыратын ағзалардан құтылуға көмектесу аса маңызды. Диареяны емдеуге арналған заттарды таңдағанда, Стопдиар диареяға қарсы заманауи препаратына назар аударыңыз.

Ол мәселені механикалық түрде «бұғаттамайды», оның орнына себебін, ауру тудыратын бактерияларды жояды. Сонымен қатар, ол сау микрофлораны қалпына келтіреді. Өнім таблетка, капсула және суспензия түрінде шығарылады, оны 1 айдан бастап нәрестелерде де диареямен күресу үшін қолдануға болады.

Диарея
мақалаларға оралу
Неліктен Стопдиарды таңдау керек?